Να στείλετε μήνυμα
Αρχική Σελίδα /Νέα/

Προφυλάξεις για τη σειρά μπαταριών και την παράλληλη σύνδεση

Προφυλάξεις για τη σειρά μπαταριών και την παράλληλη σύνδεση

November 11, 2022

τα τελευταία νέα της εταιρείας για Προφυλάξεις για τη σειρά μπαταριών και την παράλληλη σύνδεση

Προφυλάξεις για μπαταρίες λιθίου σε σειρά και παράλληλα

- Μη χρησιμοποιείτε μπαταρίες διαφορετικής μάρκας μαζί.
- Μην χρησιμοποιείτε μπαταρίες διαφορετικής τάσης μαζί.
- Μην αναμιγνύετε διαφορετικές χωρητικότητες ή παλιές και νέες μπαταρίες λιθίου.
- Μπαταρίες διαφορετικών χημικών υλικών δεν μπορούν να αναμειχθούν, όπως μπαταρίες νικελίου-μετάλλου υδριδίου και λιθίου.
- Όταν η ισχύς της μπαταρίας είναι χαμηλή, αντικαταστήστε όλες τις μπαταρίες.
- Χρησιμοποιήστε την προστατευτική πλακέτα μπαταρίας λιθίου με τις αντίστοιχες παραμέτρους.
- Επιλέξτε μπαταρίες με την ίδια απόδοση.Γενικά, οι μπαταρίες λιθίου πρέπει να συνδυάζονται σε σειρά και παράλληλα.Πρότυπο αντιστοίχισης: διαφορά τάσης≤10mV, διαφορά εσωτερικής αντίστασης≤5mΩ, διαφορά χωρητικότητας≤20mA

 

Οι μπαταρίες λιθίου διαφορετικών τάσεων συνδέονται σε σειρά

Λόγω του προβλήματος συνοχής των μπαταριών λιθίου, εάν το ίδιο σύστημα (όπως τριμερές ή σιδήρου-λιθίου) χρησιμοποιείται παράλληλα και σε σειρά, είναι επίσης απαραίτητο να επιλέξετε την ίδια τάση, εσωτερική αντίσταση και χωρητικότητα για αντιστοίχιση.Μπαταρίες με διαφορετικές πλατφόρμες τάσης και διαφορετικές εσωτερικές αντιστάσεις χρησιμοποιούνται σε σειρά, γεγονός που θα κάνει μια συγκεκριμένη μπαταρία πρώτα να φορτιστεί πλήρως και στη συνέχεια να αποφορτιστεί σε κάθε κύκλο.Εάν υπάρχει πλακέτα προστασίας και δεν υπάρχει βλάβη, η χωρητικότητα όλου του γκρουπ θα μειωθεί.Ζημιά στην μπαταρία που προκαλείται από υπερφόρτιση ή υπερφόρτιση.

 

Παράλληλη σύνδεση μπαταριών λιθίου διαφορετικής χωρητικότητας

Εάν χρησιμοποιούνται διαφορετικές χωρητικότητες ή παλιές και νέες μπαταρίες λιθίου, μπορεί να υπάρχει διαρροή υγρού, μηδενική τάση και άλλα φαινόμενα.Αυτό οφείλεται στη διαφορά χωρητικότητας κατά τη διαδικασία φόρτισης, η οποία προκαλεί υπερφόρτιση ορισμένων μπαταριών κατά τη φόρτιση και ορισμένες μπαταρίες δεν φορτίζονται πλήρως.Κατά την αποφόρτιση, ορισμένες μπαταρίες με υψηλή χωρητικότητα δεν είναι πλήρως αποφορτισμένες, ενώ αυτές με χαμηλή χωρητικότητα υπερφορτίζονται.Σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο, η μπαταρία καταστρέφεται και παρουσιάζει διαρροές ή έχει χαμηλή (μηδενική) τάση.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της σειράς των μπαταριών λιθίου σε σειρά και παράλληλες;

 

1.Τα πλεονεκτήματα των μπαταριών λιθίου παράλληλα πρώτα και μετά σε σειρά

Η μπαταρία λιθίου θα βγει αυτόματα όταν αποτύχει, εκτός από τη μείωση χωρητικότητας, δεν θα επηρεάσει τη χρήση μετά από παράλληλη σύνδεση.
Όταν μια παράλληλη κυψέλη μπαταρίας λιθίου βραχυκυκλώνεται, το ρεύμα παράλληλου κυκλώματος είναι πολύ μεγάλο, το οποίο συνήθως αποφεύγεται με την προσθήκη τεχνολογίας προστασίας από σύντηξη.

 

2.Μειονεκτήματα των μπαταριών λιθίου παράλληλα πρώτα και μετά σε σειρά

Λόγω της διαφοράς στην εσωτερική αντίσταση των στοιχείων της μπαταρίας λιθίου και της ανομοιόμορφης απαγωγής θερμότητας, θα επηρεαστεί η διάρκεια ζωής του πακέτου μπαταριών λιθίου μετά την παράλληλη σύνδεση.

 

3.Τα πλεονεκτήματα των μπαταριών λιθίου πρώτα σε σειρά και μετά παράλληλα

Σύμφωνα με τη χωρητικότητα των κυψελών μπαταρίας λιθίου, συνδέστε πρώτα σε σειρά, όπως το 1/3 της χωρητικότητας ολόκληρης της ομάδας, και τέλος συνδέστε παράλληλα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα αστοχίας μονάδων μπαταρίας λιθίου μεγάλης χωρητικότητας.Η πρώτη σειρά και μετά η παράλληλη είναι πολύ χρήσιμη για τη συνοχή των πακέτων μπαταριών λιθίου.

 

Σειρά μπαταριών λιθίου και παράλληλη φόρτιση

 

1.Σειρά φόρτιση μπαταρίας λιθίου

Επί του παρόντος, η φόρτιση των πακέτων μπαταριών λιθίου υιοθετεί γενικά τη φόρτιση σειράς, κυρίως επειδή η μέθοδος φόρτισης σειράς είναι απλή στη δομή, χαμηλό σε κόστος και σχετικά εύκολη στην εφαρμογή.Ωστόσο, λόγω των διαφορών στη χωρητικότητα, την εσωτερική αντίσταση, τα χαρακτηριστικά εξασθένησης, την αυτοεκφόρτιση και άλλες επιδόσεις μεταξύ μεμονωμένων μπαταριών λιθίου, όταν η μπαταρία λιθίου φορτίζεται σε σειρά, η μεμονωμένη μπαταρία λιθίου με τη μικρότερη χωρητικότητα στη μπαταρία θα είναι πλήρως φορτισμένο πρώτα.Προς το παρόν, άλλες μπαταρίες δεν έχουν φορτιστεί πλήρως.Εάν συνεχίσετε να φορτίζετε σε σειρά, η πλήρως φορτισμένη μπαταρία λιθίου ενδέχεται να υπερφορτιστεί.Η υπερφόρτιση μιας μπαταρίας λιθίου θα βλάψει σοβαρά την απόδοση της μπαταρίας και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει έκρηξη και να προκαλέσει τραυματισμό.Επομένως, για να αποφευχθεί η υπερφόρτιση μιας μπαταρίας λιθίου, μια μπαταρία λιθίου είναι γενικά εξοπλισμένη με σύστημα διαχείρισης μπαταρίας (Σύστημα διαχείρισης μπαταριών για συντομία).BMS), προστατεύει κάθε μπαταρία λιθίου από υπερφόρτιση μέσω του συστήματος διαχείρισης μπαταρίας.

 

Κατά τη σειριακή φόρτιση, εάν η τάση μιας μπαταρίας λιθίου φτάσει την τάση προστασίας από υπερφόρτιση, το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας θα διακόψει ολόκληρο το κύκλωμα φόρτισης της σειράς και θα σταματήσει τη φόρτιση για να αποτρέψει την υπερφόρτιση της μεμονωμένης μπαταρίας, γεγονός που θα προκαλέσει άλλες μπαταρίες λιθίου να υπερχρεωθεί.Η μπαταρία δεν μπορεί να φορτιστεί πλήρως.

 

2.Παράλληλη Φόρτιση Μπαταριών Λιθίου

Όταν οι μπαταρίες λιθίου φορτίζονται παράλληλα, κάθε μπαταρία λιθίου θα πρέπει να φορτίζεται εξίσου, διαφορετικά η απόδοση και η διάρκεια ζωής ολόκληρης της ομάδας μπαταριών λιθίου θα επηρεαστούν κατά τη χρήση.Οι κοινώς χρησιμοποιούμενες τεχνικές φόρτισης εξισορρόπησης περιλαμβάνουν: φόρτιση εξισορρόπησης αντίστασης σταθερής διακλάδωσης, φόρτιση εξισορρόπησης αντίστασης διακλάδωσης on-off, φόρτιση εξισορρόπησης μέσης τάσης μπαταρίας, φόρτιση εξισορρόπησης πυκνωτή μεταγωγής, φόρτιση εξισορρόπησης μετατροπέα buck, φόρτιση εξισορρόπησης πηνίου κ.λπ.

 

Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία πρέπει να προσέχετε κατά την παράλληλη φόρτιση των μπαταριών λιθίου:
- Οι μπαταρίες λιθίου με και χωρίς προστατευτική πλάκα δεν μπορούν να φορτιστούν παράλληλα.Οι μπαταρίες χωρίς προστατευτικές πλάκες καταστρέφονται εύκολα από υπερφόρτιση.
- Οι μπαταρίες που φορτίζονται παράλληλα συνήθως πρέπει να αφαιρούν την πλακέτα προστασίας της μπαταρίας και να χρησιμοποιούν ομοιόμορφα μία πλακέτα προστασίας μπαταρίας.
- Εάν η μπαταρία που φορτίζεται παράλληλα δεν διαθέτει πλακέτα προστασίας μπαταρίας λιθίου, η τάση φόρτισης πρέπει να περιοριστεί στα 4,2 V και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί φορτιστής 5 V.

 

Αφού συνδεθεί η μπαταρία λιθίου παράλληλα, θα υπάρχει ένα τσιπ προστασίας φόρτισης για την προστασία της μπαταρίας λιθίου από τη φόρτιση.Ο κατασκευαστής μπαταριών λιθίου έχει λάβει πλήρως υπόψη τα χαρακτηριστικά αλλαγής της παράλληλης μπαταρίας λιθίου κατά την κατασκευή της παράλληλης μπαταρίας λιθίου και ο τρέχων σχεδιασμός και η επιλογή κυψελών πραγματοποιούνται επίσης σύμφωνα με τις παραπάνω απαιτήσεις.Επομένως, οι χρήστες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της παράλληλης μπαταρίας λιθίου για να φορτίζουν βήμα προς βήμα για να αποφύγουν πιθανή ζημιά στην μπαταρία που προκαλείται από εσφαλμένη φόρτιση.

 

3.Προφυλάξεις φόρτισης μπαταρίας λιθίου
- Οι μπαταρίες λιθίου πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς φορτιστές, διαφορετικά ενδέχεται να μην φτάσουν σε κορεσμό και να επηρεάσουν την απόδοσή τους.
- Οι μπαταρίες λιθίου δεν χρειάζεται να αποφορτιστούν πλήρως πριν τις φορτίσουν.
- Μην αφήνετε το φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφαιρέστε την μπαταρία από τον φορτιστή το συντομότερο δυνατό μετά την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.
- Η μπαταρία πρέπει να αφαιρεθεί από την ηλεκτρική συσκευή που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η μπαταρία να αδειάσει και να αποθηκευτεί.
- Μην εισάγετε τους θετικούς και αρνητικούς πόλους της μπαταρίας αντίστροφα, διαφορετικά η μπαταρία θα διογκωθεί ή θα σπάσει.
- Οι φορτιστές νικελίου και οι φορτιστές λιθίου δεν μπορούν να αναμειχθούν.

Nothing is the best but better
没有最好, 只有更好