Bericht versturen
Thuis /Nieuws/

Voorzorgsmaatregelen voor batterijserie en parallelle verbinding

Voorzorgsmaatregelen voor batterijserie en parallelle verbinding

November 11, 2022

Laatste bedrijfsnieuws over Voorzorgsmaatregelen voor batterijserie en parallelle verbinding

Voorzorgsmaatregelen voor lithiumbatterijen in serie en parallel

- Gebruik geen batterijen van verschillende merken door elkaar.
- Gebruik geen batterijen van verschillende voltages door elkaar.
- Meng geen verschillende capaciteiten of oude en nieuwe lithiumbatterijen.
- Batterijen van verschillende chemische materialen kunnen niet worden gemengd, zoals nikkel-metaalhydride- en lithiumbatterijen.
- Vervang alle batterijen als de batterij bijna leeg is.
- Gebruik de lithiumbatterijbeschermingskaart met de bijbehorende parameters.
- Kies batterijen met dezelfde prestaties.Over het algemeen moeten lithiumbatterijen in serie en parallel worden gekoppeld.Bijpassende standaard: spanningsverschil≤10mV, interne weerstandsverschil≤5mΩ, capaciteitsverschil≤20mA

 

Lithiumbatterijen met verschillende spanningen zijn in serie geschakeld

Vanwege het consistentieprobleem van lithiumbatterijen is het, als hetzelfde systeem (zoals ternair of ijzer-lithium) parallel en in serie wordt gebruikt, ook nodig om dezelfde spanning, interne weerstand en capaciteit voor afstemming te selecteren.Batterijen met verschillende spanningsplatforms en verschillende interne weerstanden worden in serie gebruikt, waardoor een bepaalde batterij eerst volledig wordt opgeladen en vervolgens wordt ontladen in elke cyclus.Als er een beschermingsbord is en er geen storing is, wordt de capaciteit van de hele groep verminderd.Schade aan de accu door overladen of overladen.

 

Parallelle aansluiting van lithiumbatterijen met verschillende capaciteiten

Als verschillende capaciteiten of oude en nieuwe lithiumbatterijen samen worden gebruikt, kan er vloeistoflekkage, nulspanning en andere verschijnselen optreden.Dit komt door het verschil in capaciteit tijdens het laadproces, waardoor sommige accu's tijdens het opladen overladen raken en sommige accu's niet volledig worden opgeladen.Bij het ontladen worden sommige accu's met een hoge capaciteit niet volledig ontladen, terwijl accu's met een lage capaciteit te ver worden ontladen.Zo'n vicieuze cirkel, de batterij raakt beschadigd en lekt of heeft een lage (nul) spanning.

 

Wat is het verschil tussen de volgorde van lithiumbatterijen in serie en parallel?

 

1.De voordelen van lithiumbatterijen eerst parallel en daarna in serie

De lithiumbatterij gaat automatisch uit wanneer deze uitvalt, behalve de capaciteitsvermindering, dit heeft geen invloed op het gebruik na parallelle verbinding;
Wanneer een parallel geschakelde lithiumbatterijcel wordt kortgesloten, is de stroom in de parallelle schakeling erg groot, wat meestal wordt vermeden door beveiligingstechnologie toe te voegen.

 

2. Nadelen van lithiumbatterijen eerst parallel en daarna in serie

Vanwege het verschil in de interne weerstand van de lithiumbatterijcellen en de ongelijke warmteafvoer, zal de levensduur van het lithiumbatterijpakket na parallelschakeling worden beïnvloed.

 

3.De voordelen van lithiumbatterijen eerst in serie en daarna parallel

Afhankelijk van de capaciteit van de lithiumbatterijcellen, eerst in serie aansluiten, zoals 1/3 van de capaciteit van de hele groep, en tenslotte parallel aansluiten, wat de faalkans van lithiumbatterijmodules met grote capaciteit verkleint;eerst in serie en daarna parallel zijn zeer nuttig voor de consistentie van lithiumbatterijen.

 

Lithiumbatterijserie en parallel opladen

 

1. Lithiumbatterij opladen in serie

Op dit moment wordt bij het opladen van lithiumbatterijen over het algemeen gebruik gemaakt van serieladen, voornamelijk omdat de serielaadmethode eenvoudig van structuur, goedkoop en relatief eenvoudig te implementeren is.Vanwege de verschillen in capaciteit, interne weerstand, dempingskarakteristieken, zelfontlading en andere prestaties tussen enkele lithiumbatterijen, zal de enkele lithiumbatterij met de kleinste capaciteit in het batterijpakket, wanneer het lithiumbatterijpak in serie wordt opgeladen, echter eerst volledig opgeladen.Op dit moment zijn andere batterijen niet volledig opgeladen.Als u in serie blijft opladen, kan de volledig opgeladen enkele lithiumbatterij overbelast raken.Overladen van een lithiumbatterij zal de prestaties van de batterij ernstig schaden en kan zelfs een explosie en persoonlijk letsel veroorzaken.Om overladen van een enkele lithiumbatterij te voorkomen, is een lithiumbatterijpakket daarom over het algemeen uitgerust met een batterijbeheersysteem (afgekort Battery Management System).BMS), beschermt elke afzonderlijke lithiumbatterij tegen overladen via het batterijbeheersysteem.

 

Als bij het in serie opladen de spanning van een enkele lithiumbatterij de overbelastingsbeveiligingsspanning bereikt, zal het batterijbeheersysteem het volledige serielaadcircuit onderbreken en stoppen met opladen om te voorkomen dat de enkele batterij wordt overladen, waardoor andere lithiumbatterijen gaan overladen zijn.De batterij kan niet volledig worden opgeladen.

 

2.Parallel opladen van lithiumbatterijen

Wanneer lithiumbatterijen parallel worden opgeladen, moet elke lithiumbatterij gelijk worden opgeladen, anders worden de prestaties en levensduur van de hele groep lithiumbatterijen tijdens gebruik beïnvloed.Veelgebruikte egalisatielaadtechnieken zijn onder meer: ​​constante shuntweerstand egalisatielading, aan-uit shuntweerstand egalisatielading, gemiddelde batterijspanning egalisatielading, geschakelde condensator egalisatielading, buck converter egalisatielading, inductor egalisatielading, enz.

 

Er zijn verschillende zaken waar u op moet letten bij het parallel opladen van lithiumbatterijen:
- Lithiumbatterijen met en zonder beschermplaat kunnen niet parallel worden opgeladen.Accu's zonder beschermplaten beschadigen gemakkelijk door overladen.
- Batterijen die parallel worden opgeladen, moeten meestal de batterijbeschermingskaart verwijderen en één batterijbeschermingskaart gelijkmatig gebruiken.
- Als de parallel opgeladen batterij geen lithiumbatterijbeschermingskaart heeft, moet de laadspanning worden beperkt tot 4,2 V en kan een 5V-oplader niet worden gebruikt.

 

Nadat de lithiumbatterij parallel is aangesloten, is er een laadbeschermingschip om de lithiumbatterij te beschermen tegen opladen.De fabrikant van de lithiumbatterij heeft volledig rekening gehouden met de veranderingskenmerken van de parallelle lithiumbatterij bij het maken van de parallelle lithiumbatterij, en het huidige ontwerp en de celselectie worden ook uitgevoerd volgens de bovenstaande vereisten.Daarom moeten gebruikers de instructies van de parallelle lithiumbatterij volgen om stap voor stap op te laden om mogelijke schade aan de batterij als gevolg van onjuist opladen te voorkomen.

 

3. Voorzorgsmaatregelen voor het opladen van lithiumbatterijen
- Lithiumbatterijen moeten speciale opladers gebruiken, anders raken ze mogelijk niet verzadigd en beïnvloeden ze hun prestaties.
- Lithiumbatterijen hoeven niet volledig ontladen te zijn voordat ze worden opgeladen.
- Laat de lader niet lang in het stopcontact zitten en haal de accu zo snel mogelijk uit de lader nadat de accu volledig is opgeladen.
- De batterij moet worden verwijderd uit het elektrische apparaat dat lange tijd niet zal worden gebruikt, en de batterij moet worden geleegd en opgeslagen.
- Plaats de positieve en negatieve polen van de batterij niet omgekeerd, anders zal de batterij opzwellen of scheuren.
- Nikkelladers en lithiumladers kunnen niet worden gemengd.

Nothing is the best but better
没有最好, 只有更好